Εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα – Ο εξοπλισμός, οι αμοιβές και η φορολόγηση

Σε διψήφιο ποσοστό του πληθυσμού εκτιμάται πως ανέρχονται σήμερα οι Έλληνες που ασχολούνται με την αγοραπωλησία (trading) κρυπτονομισμάτων σε διάφορες πλατφόρμες

Eνώ αντίθετα η -πολύ ενεργοβόρα- εξόρυξη bitcoin ή ethereum έχει πλέον καταστεί απαγορευτική για τους ιδιώτες, δεδομένου ότι ο εξοπλισμός στοιχίζει ακριβά και απαξιώνεται γρήγορα, ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλή. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πολιτικός μηχανικός και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας Γεώργιος Νώλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Lancom Ltd», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των υπηρεσιών κέντρων δεδομένων και της υπολογιστικής νέφους.

Βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από διάφορες πηγές, η Κίνα, μέχρι πρότινος παγκόσμιος κόμβος εξόρυξης, ανακοίνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου, μέσω της κεντρικής της τράπεζας, ότι κηρύσσει παράνομες όλες τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, εκφράζοντας φόβους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κι απάτες. Ωστόσο, η όποια ανησυχία, ανεδαφική ή όχι, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το ψηφιακό χρήμα αναπτύσσεται ολοένα περισσότερο στον πλανήτη -ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία πενταετία η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόρυξη bitcoin έχει δεκαπλασιαστεί, ενώ κάθε ενάμιση χρόνο η υπολογιστική ισχύς που απαιτεί το mining διπλασιάζεται- με αποτέλεσμα κυβερνήσεις και οργανισμοί να στρέφουν ολοένα περισσότερο το βλέμμα τους στα κρυπτονομίσματα, τις πιθανές ευκαιρίες και κινδύνους.

Πόσοι είναι οι miners στην Ελλάδα;

Οι miners που ασχολούνται ερασιτεχνικά είναι συνήθως άνθρωποι που έχουν σχέση με υπολογιστές και νέες τεχνολογίες, χωρίς να αποκλείονται αυτοί που απλά επενδύουν σε rigs, διότι αποφάσισαν να μπουν στον χώρο δοκιμαστικά, ώστε να επεκτείνουν σταδιακά στο μέλλον τις δραστηριότητές τους. Οι επαγγελματίες miners απασχολούν συνήθως ομάδα ανθρώπων, που ασχολούνται 24 ώρες το 24ωρο, για να βελτιστοποιήσουν την απόδοση της επένδυσής τους. «Γενικά η Ελλάδα δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα -τη δεδομένη χρονική στιγμή- ως χώρα για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, λόγω πολύ υψηλής τιμής ρεύματος, καθώς και λόγω υψηλών θερμοκρασιών (άρα ακόμη μεγαλύτερης κατανάλωσης ρεύματος για χρήση κλιματισμού, ώστε να συντηρούνται τα μηχανήματα)» σημειώνει.


Τι εξοπλισμό απαιτεί η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και πόσο στοιχίζει;

Το mining απαιτεί εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, καθώς ο ανταγωνισμός είναι πλέον μεγάλος και όσο πιο καινούργιος ο εξοπλισμός, τόσο μεγαλύτερη η επίδοσή κι απόδοσή του (μετριέται σε hash per second). Για τη συνολική απόδοση βέβαια, πρέπει να συνυπολογίζεται η κατανάλωση ρεύματος. «Υπάρχουν οι επιλογές του “ASIC miner” και του “mining rig”. Στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για εξειδικευμένο μηχάνημα, που κάνει ισχυρό mining, συνήθως σε ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, γεγονός που το καθιστά αρκετά έως πολύ δεσμευτικό για το μέλλον. Στη δεύτερη περίπτωση, είμαστε πιο ευέλικτοι, διότι δημιουργούμε μια συστοιχία από συνήθως ευρείας χρήσης καρτών γραφικών και μπορούμε να κάνουμε “εξόρυξη” στην πλειονότητα των κρυπτονομισμάτων» εξηγεί ο Γιώργος Νώλης.

«Προφανώς το mining δεν συμφέρει με τίποτα για ιδιώτες. Σε μια υγιή επιχείρηση όμως, τα έξοδα κατανάλωσης ρεύματος, το ΦΠΑ και οι αποσβέσεις εξοπλισμού, μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταστήσουν συμφέρουσα την επένδυση, ειδικά στην περίπτωση που η τιμή του Ethereum αυξηθεί (έχει φτάσει στα 3.400 ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο του 2021 και πάνω από τα 3.600 ευρώ τον Μάιο του 2021). Εάν αυτά συνδυαστούν με εμπειρία- στρατηγική, ισχυρή τεχνογνωσία, ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού που βελτιστοποιεί το mining και προφυλάσσει τον εξοπλισμό από φθορές, υπηρεσίες επίβλεψης της απόδοσης σε 24ωρο επίπεδο, τότε η απόδοση μπορεί να είναι πολύ αξιόλογη, ειδικά σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις» εκτιμά και προσθέτει πως επειδή όλα αυτά αλλάζουν καθημερινά, πάντα υπάρχουν κίνδυνοι απώλειας μέρους ή και του συνόλου της επένδυσης, ιδιαίτερα αν αυτή συνδυάζεται με trading.

Πώς αμείβονται και φορολογούνται οι miners και πόσα χρήματα αποδίδει κατά μέσο όρο η εξόρυξη μηνιαίως;

Ποια είναι όμως η πιθανή απόδοση του mining; Ένα πολύ ενδεικτικό παράδειγμα αφορά ένα σχετικά σύγχρονο «mining rig» για την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος Ethereum, με 15 κάρτες γραφικών NVIDIA RTX 3080, συγκεντρωτικής απόδοσης της τάξης των 1.250 MH/s (MH/s: ένα εκατομμύριο hashes ανά δευτερόλεπτο). Το κόστος του αγγίζει σήμερα τις 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Καταναλώνει έως 4.800 Watt, άρα καίει περίπου 1.000 ευρώ μηνιαίως σε ρεύμα, με μια θεωρητική χρέωση 0,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιζόμενων χρεώσεων κλπ. Με τιμή πώλησης του Ethereum -κατά μέσο όρο- στα 2.500 ευρώ, μπορεί να «εξορύξει» το 65% ενός τεμαχίου μέσα σε 30 ημέρες, αξίας περίπου 1.600 ευρώ. Άρα, το καθαρό κέρδος, αφαιρώντας το ρεύμα, θα είναι περίπου 600 ευρώ μηνιαίως, με την τρέχουσα «δυσκολία εξόρυξης», η οποία αυξάνεται συνεχώς.

Συνέχεια στο Πενταπόσταγμα

Τα σχόλια είναι κλειστά