Πώς διασφαλίζεται ότι το διάσημο κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως έγινε με Facebook και Instagram και πριν λίγο καιρό με Google και Fed.
Πάνω από 6 ώρες διακόπηκε χθες η λειτουργία των Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας τεχνολογικός κολοσσός διακόπτει τις υπηρεσίες που προσφέρει. Κάτι ανάλογο συνέβη πριν μήνες στην Google, όταν το gmail και το YouTube έπαψαν να λειτουργούν για ώρες. Τα συστήματα της FED πριν λίγο καιρό επίσης έπεσαν για 4 ολόκληρες ώρες. Χωρίς αυτό να γίνεται για πρώτη φορά.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Το ίδιο πρόβλημα θα παρουσιάσουν αύριο, όσο τεχνολογικά εξελιγμένα και να εμφανιστούν, τα νέα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών. Είναι θέμα αρχιτεκτονικής του δικτύου. Αντίθετα, το Bitcoin δεν μπορεί να διακοπεί. Γιατί; Εξαιτίας της αποκεντρωμένης φύσης του.
Ένα από τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του δικτύου Bitcoin είναι το λεγόμενο uptime. Ο όρος uptime στους υπολογιστές προσδιορίζει το ποσοστό χρόνου κατά το οποίο ένα σύστημα παραμένει σε λειτουργία, δηλαδή λειτουργεί σωστά. Ο χρόνος διακοπής (downtime) προσδιορίζει τις στιγμές που δεν λειτουργεί, λόγω αστοχιών, συντήρησης ή άλλων αιτιών.
Γεγονός είναι ότι είναι πολύ σπάνιο ένα σύστημα υπολογιστών να μπορεί να φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά χρόνου λειτουργίας και σε αυτό το χαρακτηριστικό το Bitcoin αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση. Από τις 21 Μαρτίου 2013 και μετά, ο χρόνος λειτουργίας έφτασε στο απόλυτο. Στο 100%.
Η ασφάλεια του Bitcoin
Το Bitcoin είναι ο πιο ασφαλής μηχανισμός καταγραφής ανταλλαγών και μετάδοσης πληροφορίας που έχει εφεύρει ο άνθρωπος μέχρι τώρα. Δεν μπορεί μια πληροφορία να εμποδιστεί να μεταφερθεί, να αλλοιωθεί, να διαγραφεί, να κατασχεθεί. Ως χρήμα, αυτός ο μηχανισμός διαθέτει ένα επιπλέον καθοριστικό πλεονέκτημα, ειδικά σε περιόδους σφοδρής κρίσης. Η ανταλλαγή αξίας μπορεί να πιστοποιηθεί εκτός τραπεζικού συστήματος. Με παρόμοιο τρόπο που το επιτυγχάνει η κατοχή φυσικού χρυσού ή μετρητών.
Επιπλέον δεν έχει ρίσκο αντισυμβαλλόμενου όπως οι τραπεζικές καταθέσεις. Οι τράπεζες δεν είναι αποθετήριο χρημάτων. Καταθέτοντάς τους τις οικονομίες μας, πραγματοποιούμε μια πιστωτική συναλλαγή. Γινόμαστε πιστωτές της τράπεζας, σύμφωνα με τη νομική διάσταση. Γι’ αυτό νομιμοποιούνται να «κουρεύουν» τις καταθέσεις, όπως έγινε στην Κύπρο και αλλού.
Το Bitcoin είναι το Internet του χρήματος. Ένα αποκεντρωμένο σύστημα όπως το ίδιο το Internet. Ένα παγκόσμιο λειτουργικό που αποτελείται από αλληλοεξαρτώμενες μονάδες, δομημένο όπως ο εγκέφαλος. Η ισχύς δεν βρίσκεται συγκεντρωμένη σε ένα μόνο σημείο αλλά κατανεμημένη. Συνδεδεμένη και ταυτόχρονα αποκεντρωμένη.
Η επαλήθευση των συναλλαγών γίνεται από τους χρήστες με την ταυτόχρονη ενημέρωση του μητρώου. Αν είστε χρήστης, η βάση δεδομένων blockchain στον υπολογιστή σας θεωρείται ότι είναι εξίσου έγκυρη με τη βάση δεδομένων σε οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κόμβων που συμμετέχουν τόσο μεγαλύτερος βαθμός εμπιστοσύνης επιτυγχάνεται.
Συνέχεια στο euro2day