Πώς γίνεται το Mining;

CPU Mining

Για να κάνει κάποιος Bitcoin Mining χρειάζεται επεξεργαστική ισχύ. Αρχικά το mining γινόταν κάνοντας χρήση του κεντρικού επεξεργαστή (CPU) ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σύντομα όμως παρατηρήθηκε ότι ο κεντρικός επεξεργαστής είναι πολύ πιο αργός σε σχέση με έναν επεξεργαστή γραφικών (GPU)

GPU Mining

Τα προγράμματα επεκτάθηκαν και τροποποιήθηκαν ώστε να χρησιμοποιούν τους επεξεργαστές γραφικών για τους σύνθετους υπολογισμούς του Bitcoin Mining. Παρά όμως το ότι οι σημερινές κάρτες γραφικών μπορούν να εκτελέσουν πολλά εκατομμύρια hashes κάθε δευτερόλεπτο, έχουν υψηλή κατανάλωση ενέργειας κι αντίστοιχα μεγάλη απαγωγή θερμότητας, δημιουργώντας έτσι σοβαρά προβλήματα για την τροφοδότησή τους αλλά και για την ψύξη τους. Για τους λόγους αυτούς έγιναν προσπάθειες ώστε να βρεθούν άλλοι, πιο οικονομικοί τρόποι για Mining.

ASIC Mining

Ενώ τα FPGA στην εποχή τους είχαν καλές επιδόσεις και χαμηλές καταναλώσεις, ο αγώνας δρόμου για ακόμα περισσότερα Mh/s (million hashes per second) συνεχίστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων εξειδικευμένης χρήσης αποκλειστικά για Bitcoin Mining, τα επονομαζόμενα ASIC. Μια υλοποίηση βασισμένη σε ολοκληρωμένα ASIC, μπορεί να φτάσει πολλά δισεκατομμύρια hashes per second (Gh/s) και προς το παρόν (2014) αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για Mining που να έχει νόημα κι ίσως κάποιο κέρδος.

Συνοψίζοντας, ταξινομημένα με χρονολογική σειρά, η δημιουργία bitcoins μέσω mining έκανε χρήση:

  • του κεντρικού επεξεργαστή ενός υπολογιστή (2009 – 2010)
  • της κάρτας γραφικών ενός υπολογιστή (2010 – 2012)
  • συσκευών FPGA (2011 – 2013)
  • συσκευών ASIC (2013 – σήμερα)

Οι πιο δημοφιλείς κάρτες γραφικών για mining ήταν οι κάρτες της AMD (ATI) των σειρών 58xx και 79xx. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την εκτιμώμενη απόδοση της κάθε κάρτας. Εδώ να τονίσουμε ότι δεν συνιστάτε το mining με επεξεργαστή (CPU) ή κάποια άλλη κάρτα γραφικών εκτός από ATI Radeon HD, γιατί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλωθεί θα είναι υψηλότερο από την αξία των bitcoins που θα παραχθούν.

Επειδή ο χρόνος εύρεσης ενός block είναι πολύ μεγάλος, αν κάποιος προσπαθεί μόνος του, έχουν δημιουργηθεί πολλά mining pools όπου οι χρήστες ενώνουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους για την εύρεση του block και κατόπιν μοιράζονται την αμοιβή ανάλογα με τη συνεισφορά του καθενός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *