Κρυπτονομίσματα

Τι είναι το Bitcoin

Με απλά λόγια, το Bitcoin είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα, ή αλλιώς κρυπτονόμισμα, με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Είναι άυλο, δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή
  • Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα
  • Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα

Είναι δηλαδή ένα άυλο και εικονικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει γίνει γενικά αποδεχτό ως μέσο πληρωμών στο διαδίκτυο από αρκετές ιστοσελίδες. Οι δυνατότητες χρήσης ψηφιακών νομισμάτων για την απόκτηση αγαθών ή υπηρεσιών συνεχώς αυξάνονται.

Παρόμοια με τον τρόπο που αποθηκεύονται τα χρήματα σε πορτοφόλι ή σε μια τράπεζα, το Bitcoin αποθηκεύεται σε πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων. Μπορεί να είναι είτε μια εφαρμογή για υπολογιστή ή κινητό, είτε μια ειδική συσκευή με το κατάλληλο λογισμικό, είτε ένας λογαριασμός σε κάποια διαδικτυακή υπηρεσία.

Πως δημιουργήθηκε

Οι τρόποι συναλλαγής εξελίσσονται συνεχώς. Ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια με την ανταλλακτική οικονομία στην οποία χρησιμοποιούνταν ως χρήμα πολύτιμα μέταλλα και όστρακα. Έπειτα βλέπουμε πως παίρνει μια πιο δομημένη και πιο επίσημη μορφή ο όρος νόμισμα και δημιουργούνται διάφορα νομίσματα από σίδηρο, χαλκό και αργότερα από χρυσό.

Αυτά τα νομίσματα τα διαδέχονται τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα. Έπειτα, έρχονται οι πιστωτικές κάρτες οι οποίες είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος διαχείρισης της πίστωσης και των χρημάτων, όπως σήμερα εξελίσσεται η έννοια της αγοράς που συναντάμε στις συναλλαγές μας.

Στις 31 Οκτώβρη του 2008 δημοσιεύτηκε ένα έγγραφο με όνομα Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Ο συγγραφέας του υπέγραψε με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Μέχρι και σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά την πραγματική του ταυτότητα, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητά του, ούτε αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα ατόμων.

Εγκατέλειψε την ανάπτυξη του Bitcoin το 2010 αλλά οι βάσεις είχαν ήδη τεθεί καθώς η κοινότητα του αναπτύχθηκε αρκετά γρήγορα.

Υποδιαιρέσεις του Bitcoin

Κάθε Bitcoin είναι υποδιαιρέσιμο σε 8 δεκαδικά ψηφία. Η μικρότερη μονάδα μέτρησης του ονομάζεται satoshi και ονομάστηκε έτσι από τον δημιουργό του. Δηλαδή κάθε Bitcoin αποτελείται από 100.000.000 satoshi.

Ενώ το ευρώ και το δολάριο υποδιαιρούνται με το 100, δηλαδή 100 λεπτά μας κάνουν 1 από το νόμισμα αυτό, τo Bitcoin ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες.

Από αυτό μπορούμε να διακρίνουμε πόσο διορατικός ήταν ο δημιουργός του. Είτε γνώριζε εξαρχής, είτε είχε την ελπίδα, πως θα αποκτήσει κάποτε μεγάλη αξία και γι’ αυτό θεσπίστηκε τόσο μικρή υποδιαίρεση.

Κάποιος που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με τα κρυπτονομίσματα, είναι πιθανό να αποθαρρυνθεί αμέσως διαβάζοντας την ισοτιμία ενός Bitcoin σε ευρώ ή δολάρια. Και η πλειοψηφία πιθανότατα δεν θα αποκτήσει ποτέ ένα ολόκληρο Bitcoin.

Αυτό όπως που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει ένα ποσοστό από αυτό, δηλαδή αρκετά satoshi.

Προκειμένου να καταλάβετε τη σχέση του Bitcoin με το satoshi, καλό θα είναι να έχετε υπ’ όψιν σας τα παρακάτω:

  • 1 Satoshi  =  0.00000001 BTC
  • 1.000 Satoshi =  0.00001 BTC
  • 10.000 Satoshi =  0.0001 BTC
  • 1.000.000 Satoshi = 0.01 BTC

Πώς παράγονται τα Bitcoins

Πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα Bitcoin αφού είναι άυλο και εικονικό;

Μέσω του mining τίθενται σε κυκλοφορία τα νέα Bitcoins που παράγονται. Είναι η διαδικασία με την οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να συμμετέχει στο δίκτυο του Bitcoin, προσφέροντας επεξεργαστική ισχύ ενός υπολογιστικού συστήματος για την επίλυση πολύπλοκων συναρτήσεων.

Μέσω αυτής της διαδικασίας επιβεβαιώνονται οι συναλλαγές και αυξάνεται η ασφάλεια του δικτύου.

Το κίνητρο για τους miners, προέρχεται από το ενσωματωμένο σύστημα ανταμοιβής. Κάθε φορά που βρίσκεται λύση σε ένα από αυτά τα μαθηματικά προβλήματα και προσθέτεται ένα block στο blockchain, οι miners ανταμείβονται με Bitcoin, τα οποία δημιουργούνται κατά προσέγγιση κάθε 10 λεπτά, όσο χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μπλοκ.

Οι miners ασχολούνται αποτελεσματικά με την ασφάλεια του δικτύου, και με την επίλυση και την έγκριση των συναλλαγών.

Η ανταμοιβή αυτή τη στιγμή είναι 12.5 Bitcoin ανά block, αλλά κάθε 4 χρόνια υποδιπλασιάζεται. Η ανταμοιβή των πρώτων block ξεκίνησε με 50 Bitcoin, και μειώνεται κατά το μισό κάθε 210.000 block, το οποίο γίνεται κάθε 4 χρόνια περίπου. Αυτό ονομάζεται halving και έγινε στις 24 Μαΐου του 2020. Τότε έπεσε η ανταμοιβή του κάθε μπλοκ στα 6.25 BTC.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *